Boerin aangereden

Het gebeurde op een zondag in het jaar 1891. Zoals gebruikelijk in een klein agrarisch dorp als Eemnes, gaan de mensen op de zondag naar de kerk. De RK Kerk aan de Wakkerendijk werd goed bezocht en na afloop van de dienst, na afloop van de dienst bij het uitgaan van de kerk ging het mis buiten op straat.

De weg was smal vanwege de dijk en had toen, zoals nu wel het geval is, geen stoep of trottoir en de mensen liepen dan ook noodgedwongen langs de kant van de weg en sommigen ook misschien wel wat meer óp de weg. Dat kon toen ook, omdat er toen nog weinig verkeer was. In die tijd reden er ongeveer 200 auto’s in heel Nederland. Het aantal fietsers was veel hoger, ca. 10.000, maar eigenlijk ook niet veel. Kortom, wegen in dorpen werden veelal gebruikt door agrariërs met hun vee en boerenwagens en natuurlijk veel mensen die lopend de afstand overbrugden.

Hoe dan ook, onverwacht kreeg een daar lopende boerin, volop in klederdracht, een stevige slag op het hoofd van een passerende wielrijder op een tandem. Het gevolg was een geschrokken boerin, kapotte muts en gebroken oorijzer. Gelukkig was de vrouw niet ernstig gewond, maar wel boos over dit brute gedrag van deze fietser. Met de hulp van omstanders werd de politie erbij gehaald en proces-verbaal van het gebeuren opgemaakt. Uiteindelijk moest de wielrijder voor de rechter verschijnen waar door de officier van justitie maar liefst een maand gevangenisstraf werd geëist. Waarom werd zo’n stevige straf gevraagd? De oorzaak bleek het verzoek van de toenmalige burgemeester van Eemnes, de heer C. Röell, om ‘daarmee verbittering tegen wielrijders in het algemeen te voorkomen’. Wat daarvan ook zij, volgens mij is het daarna tot nu toe met de verbittering tegen wielrijders wel meegevallen. Als er al verbittering is te constateren tegen het verkeer, dan heeft dat meer te maken met ‘hufterig gedrag’ van sommige verkeersdeelnemers, maar dat is eigenlijk helaas van alle tijden…

Nieuwsgierig naar meer historie van onze mooie gemeente? Word lid! We zoeken ook vrijwilligers dus meld je aan! Voor info zie: historischekringeemnes.nl