Eemnes aan een ramp ontsnapt
In de vroege ochtend van 13 mei 1943 was een Lancaster-bommenwerper van de Royal Airforce met registratie W4955 samen met 571 andere toestellen onderweg naar Duisburg in het Ruhrgebied in Duitsland. Geen van de bemanningen was zeker dat ze het eind van de dag zouden halen. Voor zes van de zeven bemanningsleden van W4955 zou die dag op een ramp uitdraaien en de zevende zou het ook niet gemakkelijk krijgen.
In brand geschoten ergens boven Het Gooi en onbestuurbaar vloog het boven de gemeente Eemnes in een boog terug naar het westen. Getuigen in Blaricum en Eemnes hebben het hevige vuurgevecht in de lucht ten noorden van de Laarderweg gehoord en gezien. Mevrouw Carolina van Essen-Mol zag het als kleuter door het dakraam van hun huis Laarderweg 88 en dacht dat het ‘kerstboompjes’ waren. Een nachtjager schoot de linkervleugel in brand. Boer Makker (Wakkerendijk 42) zag het toestel vanuit de polder recht op zijn boerderij afkomen en hij verstopte zich achter zijn hooiberg, vrezend voor het leven van zijn familie en zichzelf. Jan Elzinga, wakker geworden in zijn slaapkamer op Molenweg 8, zag door het venster aan de oostkant het brandende toestel achter de toren van de Grote Kerk vandaan en recht op zich afkomen. Hij dook onder de dekens en wachtte verlamd van schrik af wat komen ging. Onderwijl verloor het toestel onderdelen en brandstof die hier een daar kleine brandjes veroorzaakten langs de Laarderweg, maar die werden snel geblust. Ergens ter hoogte van de Molenweg is de brandende linkervleugel deels afgebroken waardoor het toestel is gaan tollen en afgezwaaid naar het zuiden. De familie Dop op Laarderweg 91 hoorde een vreselijk geraas over hun huis komen terwijl buiten alles in een rode gloed was verlicht door het brandende toestel. Kort daarop volgde een daverende explosie toen het toestel met alle bommen nog aan boord de grond raakte in een akker van Makker en ontplofte. Ruiten gingen aan diggelen en dakpannen vlogen van de daken. De crashlocatie ligt in de bocht van de oprit naar Huizen.
De bemanning probeerde te ontsnappen, maar het was al te laat. De navigator Bill Ransome werd eruit geslingerd. Hij werd na een uur wakker in een weiland juist ten noorden van de Laarderweg, waar hij met een gebroken rug(wervel) werd gevonden. Zijn zes maten, captain Leslie A. Rickinson, David B. Bourns, Thomas R. Cairns, William L. Gibbs, Stanley A. Hathaway en Horace Plant, hebben het niet overleefd. Zij liggen begraven op het ereveld van de Algemene Begraafplaats “De Rusthof” in Leusden. Deze mensen zullen in herinnering worden gehouden als strijders voor onze vrijheid met een herdenkingsbord op het plantsoentje tussen de Eemlustlaan en de Streefoordlaan, niet ver van de plaats waar ze zijn omgekomen. Op 13 mei a.s. zal het ceremonieel worden onthuld.
De kinderen van de nabijgelegen scholen, Mariaschool en De Zuidwend, omarmen het bord als bewustwording dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.