De stikstofaanpak zorgt door het hele land voor veel onrust. Nederlandse boeren zien de toekomst van hun bedrijf steeds onzekerder worden en zijn het niet eens met de plannen van de regering. Toch zijn er ingrijpende maatregelen nodig om de natuur te ondersteunen en moet de stikstofuitstoot flink omlaag. Is het huidige beleid het enige antwoord? Volgens Thomas Oudman kan het ook anders.

Op 11 april organiseert Bibliotheek Gooi+ in het Huis van Eemnes een schrijversontmoeting met Thomas Oudman. Thomas zal in gesprek gaan met Amber Laan over de voortslepende stikstofdiscussie, de landbouwtransitie, het verzorgen ons ecosysteem en vele andere onderwerpen die aan bod komen in zijn meest recente boek Uit de shit (2023). In dit boek wijst Thomas ons de weg uit de Nederlandse landbouwcrisis en toont hij in een heldere, hoopgevende analyse hoe we het beste van twee werelden kunnen bereiken: het stikstofprobleem oplossen én boeren perspectief geven.

Thomas Oudman is bioloog en schrijft voor De Correspondent over voedsel. Samen met hoogleraar Theunis Piersma schreef hij het boek ‘De ontsnapping van de natuur’ dat op de shortlist van de Jan Wolkers Prijs voor beste natuurboek stond. Amber Laan is melkveehouder in een Natura 2000-gebied aan het Markermeer. Ze voorzitter van het Hollands Agrarisch Jongeren Kontakt en spant zich daarnaast in voor duurzame landbouw. In 2023 werd zij verkozen tot winnaar van de Ribbius Peletierpenning 2023 vanwege haar inzet om de dialoog te zoeken en bruggen te slaan tussen de agrarische sector en de politiek.

Datum en tijd
Donderdag 11 april, 20:00-22:00 uur
Locatie: Noordersingel 4, Eemnes
Entree: €10,- voor bibliotheekleden, €15,- voor niet-leden.

Het aantal plaatsen is beperkt, dus meld je snel aan!