‘Hier begint de zee’ is een verwijzing naar plastic en ander zwerfafval: alles wat je op straat gooit, komt via het riool in de rivier en uiteindelijk in de zee terecht. Om de jeugd in de regio hiervan te doordringen, legt Rotary Club Baarn-Soest speciale stoeptegels bij basisscholen. In Eemnes zijn alle basisscholen nu voorzien.

“Wie kent het boek ‘Dit was de plastic tijd’?” Dat vraagt Rotarian Theo van ’t Klooster aan een klas vol nieuwsgierige leerlingen. “Ik!”, roept één van hen, om vervolgens het boek vol trots uit de schoolbibliotheek te toveren. Het educatieve boek legt de schadelijke gevolgen van afval in Jip en Janneke taal uit. Rotary Club Baarn-Soest had eerder alle basisscholen in Eemnes een exemplaar van het boek cadeau gedaan. Van ’t Klooster: “Heel leuk om te merken dat zo’n boek kennelijk beklijft. Daar doen we het voor.”

Alle basisscholen
Theo van ’t Klooster benaderde alle basis-scholen in Eemnes. Ze wilden allemaal de ‘Hier begint de zee’ stoeptegel op hun schoolplein. Van ’t Klooster: “Grappig genoeg waren het meestal de jongens die de tegel er met een hamer in wilde tikken. De meisjes vonden het vooral belangrijk om de nieuwe aanwinst van het schoolplein mooi schoon te vegen.”
Het bleef niet bij het leggen van de stoeptegel alleen. Rotary Club Baarn-Soest had ook een lespakket voor de leerlingen uit groep 7 en 8 samengesteld. Van ’t Klooster somt op welke scholen in Eemnes er hebben meegedaan: De Zuidwend (onder- en bovenbouw), Hobbitstee, Merlin, 7-Sprong en als laatste de Mariaschool. Ook natuur- en milieueducatiecentrum Het Spookbos in Eemnes kreeg een tegel en besteedde eveneens aandacht aan ‘Hier begint de zee’.

Bewoners vol lof
Van ‘Klooster: “We zijn op alle scholen met de leerlingen de wijk ingegaan. Dat leverde verrassende reacties en situaties op. De leerlingen zijn onder de indruk van wat er aan afval ligt. Van een transistorradio, een vape en batterijen, tot en met hondenpoepzakjes met inhoud en veel, heel veel sigarettenpeuken. Wat mij ook trof, is dat bewoners vol lof over de kinderen en hun schoonmaakactie waren.” Ook de Eemnesser wethouder René ten Have droeg zijn steentje bij door zijn aanwezigheid en de leerlingen volop te complimenteren.

Strijd tegen afval
Rotary Club Baarn-Soest zet zich al enkele jaren in voor de strijd tegen afval en plasticvervuiling. Zo organiseert de club zaterdag 1 juni aanstaande weer een grootschalige schoonmaakactie van de Eem en haar oevers.