Wintervermaak
De winter loopt op z’n eind en bij toeval kwam ik een verhaaltje tegen uit 1901 toen het al een poosje behoorlijk had gevroren en er op veel plaatsen kon worden geschaatst. Niet alleen op de ondergelopen weilanden in de polder en op de Vaart, maar zelfs ook op de Eem!

In de krant werd geschreven dat er de afgelopen weken in januari voor de liefhebbers één en al ijsgenot was geweest. Geschreven werd het volgende:
“De Eem was het brandpunt der feestvreugde en vooral op zondag was het stampvol op de daar gemaakte baan. Naast Eemnes waren er ook uit Baarn, Bunschoten, Spakenburg, Hoogland, Soest en Amersfoort liefhebbers toegestroomd. Sommige schaatsers schaatsten zelfs door naar de Zuiderzee. Donderdag was er een schaatswedstrijd voor ‘behoeftigen’, die reeds om 11.00u begon. Jammer was dat juist die dag een vrij sterke dooi intrad, zodat tegen de middag het water over het ijs stroomde. Degenen die onderuit gingen, liepen een nat pak op. De wal stond opgepropt met toeschouwers, die nu en dan op de tonen van de muziek meedansten langs het ijs. Hoewel de baan overvol was, werd de goede orde geen ogenblik verstoord. Door de ‘offervaardigheid’ van ‘gegoede ingezetenen’ werd na afloop aan elk van de 54 deelnemers van de wedstrijd een prijs uitgereikt, zodat iedereen voldaan was. De prijzen bestonden uit uitbrandstoffen, wollen dekens, kledingstukken, spek enz. alle dus zeer praktische zaken. IJs en weder dienende, zal a.s. dinsdag een grote nationale wedstrijd worden gehouden.”
Van een Elfstedentocht werd toen nog niet gesproken; die werden toen nog niet gehouden. De eerste tocht werd gehouden in 1909 en tot nu toe zijn er 15 geweest.

Nieuwsgierig naar meer historie van onze mooie gemeente? Word lid! We zoeken ook vrijwilligers dus meld je aan!! Voor info zie: historischekringeemnes.nl