Terugjagen door de Eemnesser Vaart
De bemanning van het skûtsje Lutgerdina Smeltekop is van plan op zaterdag 24 februari de boot terug te gaan jagen door de Eemnesser Vaart naar haar ligplaats achter het Eemnesser sluisje. Of er gejaagd of geboomd kan worden is helemaal afhankelijk van het weer. Laten we hopen op een windje “op de kont”, dus een westenwindje. In ieder geval mag er niet op de motor gevaren worden (stiltegebied).
Jagen betekent dat de bemanning de boot lopend langs het jaagpad gaat voorttrekken door middel van een jaaglijn bevestigd aan de mast. In vroeger tijden werd dit gedaan door de schippersvrouw en de kinderen. Soms werd er ook een boerenpaard ingespannen, maar dit was vaak financieel niet haalbaar voor het schippersgezin.
Bomen gebeurt door het gebruiken van een 4m lange vaarboom die in de bodem van de vaart gestoken wordt en zo lopend door het gangboord wordt weggeduwd.

Het belooft in ieder geval weer een mooi ‘ouderwets’ gezicht te worden op 24 februari in de Eemnesser polder. Voor de bemanning is het in ieder geval een goede eerste training. Het zou leuk zijn als er belangstellenden zijn om zelf eens te ervaren hoe het vroeger in zijn werk ging. Kom gerust meejagen. Misschien een leuke uitdaging voor een team van Fitness Eemnes?

Vanwege de winterstormen de afgelopen maanden waren we genoodzaakt de verlichting af en toe te laten zakken. Maar zodra de windvoorspelling het weer toeliet, werd de verlichting weer snel gehesen. De Lut blijft nog tot 24 februari verlicht liggen aan het Evenemententerrein. We hopen dat velen weer genoten hebben van de lampjes. De komende tijd wordt het schip weer in tiptop conditie gebracht door de bemanning voor het komende zeilseizoen. Eens meevaren of misschien helpen bij het onderhoud? Bel Joop van der Schaaf op 06-51580036.

Dit jaar vieren we ook dat onze oude dame de gezegende leeftijd heeft bereikt van 120 (bouwjaar 1904) en beleeft de Stichting Skûtsjevaart Eemland haar eerste lustrum. Hierover binnenkort meer.