Op het eind van de Eemnesser Vaart, naast het haventje aan de Eem, staat naast de sluis het Gemaal. Al eeuwenlang wordt hier water uit de laaggelegen Eemnesser polder naar de Eem gepompt. Koning Willem Alexander en Koningin Maxima waren hier enige jaren geleden zelfs te gast. Zaterdag 11 mei 2024 vanaf 11.00 uur is het gemaal open voor publiek.

Bijzonder zijn de 100 jaar oude elektrische pompen die in het gemaal staan. Slechts enkele keren per jaar starten en draaien deze antieke machines. Elk uur demonstreren medewerkers van Waterschap Vallei en Veluwe de werking van het gemaal.

Rijke geschiedenis
De polder kent een lange geschiedenis van dijkdoorbraken en overstromingen. En al generaties lang wordt het water uit de polder afgevoerd. Met keersluisjes, een watermolen, later vervangen door een stoomgemaal, een elektrisch gemaal en heden ten dage een volautomatisch gemaal. Tijdens de open dag vertellen medewerkers van de Historische Kring over de ontginning van de Eemnesser polder en de historie van het gemaal en de naastgelegen sluis.

Tevens daar te zien!
Een expositie ’kunst bij het gemaal – Eem land anders’ door Everdien Breken.

Bereikbaarheid Gemaal
Met mooi weer is het bezoek goed te combineren met een fietstocht door polder en langs de Eem. Of kom lopend via het klompenpad Nesserpad. Het adres is Korte Maatsweg 5 in Eemnes. Gratis toegankelijk van 11.00 tot 16.00 uur. Een ruime parkeerplaats ligt net voor de boerderij aan de Korte Maatsweg 3. U bent van harte welkom!