De fotograaf staat klaar, nu de kinderen nog. De groepen 5 en 6 van de Mariaschool hebben vandaag een bijzondere schooldag. Ze worden gefotografeerd. Het is geen gewone schoolfoto, maar de bekroning van een bijzonder kunstproject. Bovendien is de wethouder op bezoek, om te kijken hoe zo’n les verloopt.

Mirjam Havinga, wethouder in de gemeente Eemnes, komt vandaag de gastles meemaken van fotograaf Olivier van Hartingsveldt, die de leerlingen begeleidt. Eerder, in een aantal voorbereidende lessen, konden de kinderen kennismaken met vroegere bewoners van Eemnes door oude foto’s te bestuderen. Vandaag mogen de leerlingen onder begeleiding van Olivier zelf portretfoto’s maken, die later in de klas worden tentoongesteld. Met de foto creëren de leerlingen een nieuw tijdsbeeld en leren onder meer wat een portret precies is. ‘Plaatselijke figuren’ heet het project dat Kunst Centraal in samenwerking met Landschap Erfgoed Utrecht organiseert, en het maakt deel uit van het Cultuurprogramma. De bedoeling van het project is dat de leerlingen aan de hand van oude foto’s kennismaken met de bewoners van vroeger. Met een professionele fotograaf maken zij vervolgens hun eigen groepsportret voor de toekomst. Daarnaast schrijven ze ook hun eigen eigentijdse verhaal. 

Het Cultuurprogramma brengt cultuur en geschiedenis verrassend dicht bij de school, de leerlingen en de lokale gemeenschap. De gemeente draagt bij aan dit programma, dat wordt verzorgd door Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht op 220 scholen in de provincie Utrecht voor ruim 45.500 leerlingen.