‘Er zijn een prachtig aantal dieren ingeschreven voor deze show’, zo begint GPKV voorzitter Han Voerman enthousiast zijn verhaal. ‘En daar zijn we enorm trots op!’

We zitten aan de altijd gezellige keukentafel van secretaris Ben Makker, waar zojuist het tentoonstellingsbestuur vergaderd heeft. 10 februari nadert al snel en de voorbereidingen voor een Kleindierenshow van dit formaat vergt nogal wat. Vanwege het grote aantal konijnen dat is ingezonden moet er zelfs een extra keurmeester gecontracteerd worden, en op zich is dat op zo’n laatste moment al een hele uitdaging.

Ben verteld: ‘De Gooische Mannen Show begint landelijke bekendheid te krijgen, en de inzenders komen uit alle windstreken van het land. Er is een inzendster uit de kop van Friesland, die met maar één konijn de reis naar onze show onderneemt om hier bij ons haar konijn te laten keuren! Dat zegt wel wat!’ ‘De dieren worden bij ons goed verzorgd’, vult Han Voerman aan, ‘en het is ook de hele entourage van de show wat aantrekkelijk is voor inzenders, maar ook voor publiek’.

Alleen maar mannen
Achtergrondinformatie leert dat de Gooische Mannen Show een kleindieren-show is waar alleen mannelijke dieren worden ingezonden. In dit jaargetijde wordt dit vaker gedaan. De vrouwelijke dieren zijn nu drachtig of zitten op eieren, of hebben zelfs als jongen. En de mannen mogen dan nog een ‘dagje uit’. Het gaat hier dus niet om de ‘mannen’ die in de tentoonstellingsnaam verweven zijn. Han legt uit: “Gooische vrouwen kent iedereen wel, en wij wilden eens een mannelijke kleindierenshow organiseren; vandaar de enigszins ludieke naam. Op deze show zijn er dus mannelijke konijnen (rammen) mannelijke sierduiven (dof-fers) en mannelijke cavia’s (beren). Vanwege de vogelgriep mogen er nog steeds geen hanen geshowd worden.

Maar verder hebben wij een prachtige locatie, en zijn Johan Meppelink van ‘De Wel’ dan ook zeer dankbaar dat we hier gebruik van mogen maken! Han vult aan; “En niet te vergeten onze sponsors; zonder hun kunnen wij dit niet organiseren, en dan met name de hoofdsponsors Welkoop Eemnes, DitisDrukwerk, en Hoveniersbedrijf Ben Makker”.

Maar de dieren staan op 10 februari in het middelpunt van de belangstelling, en wel echt in alle kleuren, soorten en maten. Vaak ook zeldzame rassen, waarvan er nog maar een enkele fokker is in Nederland.
Voorzitter Han Voerman is dan ook bijzonder trots dat deze unieke rassen aan het publiek worden getoond. “Stiekem hopen wij dat wij andere mensen ook enthousiast kunnen krijgen en met wat diertjes willen gaan fokken om deze rassen in stand te houden. Als dat zo is neem gerust eens contact op met onze secretaris Ben Makker, hij kan u vast verder helpen,” aldus de sympathieke GPKV-voorzitter.

Het keuren van de dieren is op zaterdag 10 februari gewoon voor het publiek toegankelijk. De keurmeesters zorgen er voor dat aan het eind van de dag de winnaars bekend zijn.

1914 – 2024 GPKV 110 jaar
De 110-jarige vereniging bloeit als nooit tevoren. Han Voerman vervolgt: ‘De laatste jaren is de belangstelling voor het houden van dieren toegenomen, en dat kunnen we merken in het ledenaantal. We zijn zelfs één van de grootste kleindierenfokkers verenigingen van Nederland. Er wordt dan ook flink aan de weg getimmerd, zoals nu weer met de Gooische Mannen Show. Wij prijzen ons gelukkig met een groot aantal leden die actief de handen uit de mouwen willen steken wanneer er een beroep op ze wordt gedaan, en zo houden we het al 110 jaar vol. Bovendien is het een ontzettend gezellige vereniging,’ aldus Han.

De keuring van de dieren op zaterdag 10 februari in ‘De Wel’ van 9.00 tot plus/minus 16.00 uur. Iedereen is van harte welkom om dit bij te wonen en te genieten van de grote verscheidenheid aan dieren. De toegang is vrij.