13 mei 1943 stortte in Eemnes, midden in de nacht, rond 2.00 uur, een Lancaster neer. Het liet een spoor van vernielingen achter en stortte brandend neer in het bouwland even ten zuiden van de Algemene Begraafplaats. Door de bommen, die nog niet afgeworpen waren, ontstond er een verschrikkelijke explosie, waardoor het leek alsof de wereld verging. Gelukkig waren er geen burgerslachtoffers.

Zes inzittenden van de Lancaster waren niet zo fortuinlijk en kwamen daarbij om het leven: Lesley Artur Rickinson, Davin Barclay Bourns, Thomas Robert Cairns, William Lionel Gibbs, Stanley Alfred Hathaway en Horace Plant. Eén inzittende overleefde de crash, de navigator Horace D. M. Ransome.

Al deze mensen staan vermeld op het Vrijheidsmonument in het Plantsoen. Toch heeft een werkgroep, bestaande uit o.a. vertegenwoordigers van de Vereniging Vrijheidsmonument Eemnes en de Historische Kring Eemnes, gemeend om deze mensen een eigen herinneringsplek te moeten geven, om hen te eren en om de plaatselijke bevolking inzicht te geven in zijn plaatselijke geschiedenis. Vooral onze kinderen moeten weten, wat veel mensen voor onze vrijheid over gehad hebben. Zij zijn degenen, die de vrijheid weer door moeten geven. Een vrijheid die niet vanzelfsprekend is.

Onthulling herinneringsbord
Op 13 mei as. wordt het herinneringsbord onthuld aan de Vijverlaan in Eemnes, in aanwezigheid van enkele nabestaanden. Deze plechtigheid wordt voorafgegaan door een Memorial Service in de grote Nicolaaskerk. U allen bent daarbij van harte uitgenodigd. De Memorial Service begint om 11.00 uur en rond 12.45 uur begint de ceremonie bij de Vijverlaan. Om 13.30 uur is deze afgelopen. Wij realiseren ons dat deze maandag een gewone werkdag is, maar hebben toch gemeend de ceremonie op dezelfde datum als de crash te moeten laten plaatsvinden.

Nationale driekleur uitsteken op 13 mei
Een laatste, maar wel dringende vraag aan u allen: wilt u alstublieft onze nationale driekleur, onze rood-wit-blauwe vlag, de ochtend van de dertiende mei uitsteken? Dat zou een feestelijk omlijsting op deze dag geven en de betrokkenheid laten zien van onze Eemnesser bevolking.