In Eemnes kennen we verschillende straten genoemd naar vogels die in onze polder voorkomen zoals de Roerdomp, Rietgors, Watersnip en Scholekster. Poldervogels horen bij Eemnes. Niet onlogisch dat het gemeentebestuur daarom jaren geleden de grutto als de belangrijkste te beschermen weidevogel van Eemnes heeft aangewezen. Dit was zelfs nog vóórdat de landelijke overheid de grutto als ‘nationale’ vogel had aangemerkt.
Hoe anders was de situatie een eeuw geleden. De polder, die jaarlijks met hoog water onderliep, was een eldorado voor heel veel soorten vogels, soms ook vreemde vogels. Helaas ging men daar in die tijd heel anders mee om, zo lezen we in een krantenartikel van begin vorige eeuw.
In de krant Nieuws van de Dag in 1903 meldt de verslaggever, dat jager G. Asping in de Eempolder een vogel zag, die hij niet thuis kon brengen. Hij schoot deze en stuurde hem op naar Artis in Amsterdam.
Daar constateerde men, dat de vogel een Ibis was. Men bedankte de jager en beloonde hem met f 5,-. Kennelijk zag deze man daarmee een mooie aanvulling van zijn bestaan, want eind dat jaar stond over dezelfde jager Asping weer een stukje in de krant. Dit keer had hij een Franjepoot (familie van de Steltloper) geschoten. Nu was het de Nieuwe Tilburgsche Courant die dit meldde, maar er stond niet bij dat hij opnieuw een beloning had gekregen. Kennelijk was deze niet meer gegeven, want jager Asping wordt niet meer in volgende kranten gemeld. Gelukkig maar!
Hoewel het in de context van die tijd moet worden gezien is het natuurlijk triest dat dergelijke bijzondere niet veel voorkomende vogels worden beschoten met hagel en niet, zoals we tegenwoordig meer gewend zijn, met het fototoestel.
Nieuwsgierig naar meer historie van onze mooie gemeente? Wilt u ons helpen met klussen en andere werkzaamheden? Graag! We kunnen uw hulp goed gebruiken!
Zie ook historischekringeemnes.nl en meld u aan!