Nederland de eerste spoorverbinding aangelegd. Dat was zoals wellicht bekend in 1839, de spoorlijn tussen Amsterdam en Zaandam.

Opmerkelijk was wel dat het daarna nog zo’n 30 jaar duurde voordat onze regio, het gebied Gooi en Eemland, door middel van het spoor werd ontsloten. Plannen waren er wel eerder. In 1930 was er al een rapport voor een verbinding vanaf Amsterdam via Amersfoort naar Duitsland. Deze verbinding kwam er echter niet. Pas in 1863 werd er een concessie verleend voor een inmiddels gewijzigd tracé via Hilversum, Baarn, Eemnes richting Bunschoten en Nijkerk. Helaas of, achteraf bezien, gelukkig -vanwege de impact op onze polder- zouden Eemnessers hiervan weinig profijt hebben. De spoorlijn was namelijk geprojecteerd aan de zuidgrens over het grondgebied van de gemeente Baarn ter hoogte (noordelijk)van de Zandheuvelweg en kwam slechts bij Eembrugge (oversteek Eem) een klein stukje over grond van Eemnes. Dit plan heeft het uiteindelijk ook niet gehaald.

Gaandeweg de tijd veranderde de inzichten en dus de eisen waaraan een spoorwegnet moest voldoen. Niet alleen bereikbaarheid maar ook defensiebelangen (belang van militair vervoer maar ook militaire infrastructuur) werden daarbij pas later zwaar meegewogen. De plannen werden dus ingetrokken. Ondanks latere pogingen in o.a. de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw toen een burgerinitiatief zich sterk maakte voor een (tram)railverbinding door Eemnes en meer recente initiatieven voor een lightrailverbinding in de regio is Eemnes nog altijd verstoken van een spoorverbinding.

Nieuwsgierig naar meer historie van onze mooie gemeente? Word lid! We zoeken ook nog steeds vrijwilligers dus meld je aan!! Voor info zie: historischekringeemnes.nl

Verduidelijking vorige bijdrage in De Rotonde
In februari jl. hebben wij een artikel geplaatst over ‘zigeuners’ die in 1911 op doortocht door Eemnes waren. Aangezien de benaming van deze groep mensen in deze tijd nauwelijks meer wordt gebruikt en mogelijk negatief (als scheldwoord) kan worden uitgelegd is het bij nader inzien meer juist deze mensen aan te duiden als Roma en Sinti.