ChatGPT: dansen in de regen

“Ik geloof nooit dat we het droog houden,” zei ik nog, toen ik op eerste kerstdag wakker werd terwijl de regen voor de twintigste week op rij neerstortte alsof het een wedstrijd was. Nee, nou niet meteen de meteorologische statistieken checken, overdrijven is een vak. Het mijne. Ik word sowieso al niet extreem vrolijk van december, maar de afgelopen maand werd door het KNMI (iemand moet de schuld hebben) alles in het werk gesteld om mij randje depressie te drijven. Gelukkig is daar sinds kort ChatGPT, de kunstmatige intelligentie-vraagbaak die op alles een antwoord heeft, dus waarom niet op mijn nieuwjaarsdip?
De vraag aan ChatGPT “Opwekkende tips voor eindeloze regenbuien, milde depressie en nieuwjaar” leverde het volgende antwoord op:
“Laten we samen het nieuwe jaar omarmen met een paraplu van optimisme en dansen in de regen van verandering. Depressie mag dan soms als een grijze wolk boven ons hangen, maar laten we die wolk versieren met kleurrijke ballonnen van hoop. Want in de eindeloze regenbuien van het leven ontdekken we vaak de mooiste dansen, de helderste regenbogen en onszelf.”
Ik gun het u hoor, maar zelden zag de mensheid zoveel zoveel zalvend blije braakneiging opwekkende clichés achter elkaar geplakt in één alinea. Wat leidt tot een hoopvolle conclusie: wie schrijft is door AI voorlopig z’n baan nog niet kwijt. Artificiële intelligentie ontketent ongetwijfeld revoluties, maar niet in mijn schrijven. En al helemaal niet in mijn ‘poetsroutine’. Mijn verbijstering werd gewekt door een advertentie voor de nieuwe ‘IO Smile back‘ tandenborstel van Oral B mèt A.l. De wervende tekst deed nog het meest denken aan een sketch van cabaretier Javier Guzman: “Voor die driehonderd euro – extra – (echt waar) krijg je dan wel je eigen live poetscoach die via A.I. en een bluetoothverbinding met de app op je telefoon gepersonaliseerde poetsroutines vastlegt en via tandtracking in 3D controleert hoe u poetst en wanneer.” Net wat deze geteisterde wereld nodig heeft. Dit alles uitgevoerd in ‘cosmic black’, hè? En dan hebben we het nog niet gehad over de ‘intuitieve realtime begeleiding’ en dagelijkse begroeting door uw tandenborstel. Ideaal voor wie geen vrienden heeft. Maar dat is niet alles. “De op tandartsen geïnspireerde borstelkop reinigt vakkundig met microtrillingen en oscillerende werking. ” Ik begreep ook niet helemaal waar dat vooroordeel over die borstelkop vandaan kwam; alsof de gemiddelde tandarts nooit een goede kapper bezoekt. Tjongejonge.
Enfin, ik vrees dus dat die reclametekst gegenereerd is door AI en dat we in de toekomst nog heel veel van dit soort waanzin mogen verwachten.
Maar evengoed de beste wensen voor 2024 en als u wilt ‘dansen in de regen van verandering’: ik houd u niet tegen.