Emil Schade

Partij: VVD
Functie: Fractievoorzitter
Aantal jaren actief: 6 jaar

Waarom wilde je graag (burger)raadslid worden?

Ik heb al in mijn jeugd ‘van huis uit’ belangstelling voor het politieke gebeuren gekregen. Tijdens mijn studie ben ik bestuurslid van de JOVD geweest, daarna bestuurslid van de VVD in de plaatsen waar ik woonde. In de jaren 80 woonde ik in Laren en heb daar in de raad gezeten en de invloed van het raadswerk (en de beperkingen!) leren kennen. Na nog wat verhuizingen kwam ik in 2014 in Eemnes wonen. VVD Eemnes was een levendig gezelschap, daar wilde ik mij wel mee bemoeien. En van het een kwam het ander. Als iets je aan het hart gaat, moet je je ervoor willen inzetten. Ik geloof in liberale politiek, en ik geloof in de noodzaak van goed bestuur. Daarom zit ik de raad.

Waar wil je je voor inzetten?
Woningbouw, sociale samenhang, zorg, duurzaamheid, enzovoorts. Die belangrijke zaken zijn door alle voorgaande beantwoorders van vragen genoemd en zijn onderwerp van bijna iedere raads- of commissievergadering. Voor mij zijn daarnaast de financiële gezondheid van Eemnes, de kwaliteit van het gemeentelijke ambtenarenapparaat en de doelmatigheid van de vele regionale en provinciale samenwerkingsverbanden waar wij in zitten erg belangrijke aandachtsgebieden.

Wat is jouw favoriete plekje in Eemnes?
Eigenlijk is heel Eemnes mijn favoriete plekje. Als ik met mensen van buiten Eemnes door ons dorp wandel, dan valt het hen (en mij ook nog steeds) op hoe goed het hier wonen is. Het weidse uitzicht over de polder, de mooie oude boerderijen, het vele groen, moderne sportvoorzieningen, de ruime buurten, de gevarieerde nieuwbouw, een paar gezellige terrassen. Ik laat vol trots Eemnes aan anderen zien!

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Ik lees veel, vooral over geschiedenis en politiek. Dagelijks met mijn vrouw wandelen, een paar keer per week naar de fitness. Naar vrienden, of ze ontvangen. Een paar keer per maand actief bij een goede doelenclub. En natuurlijk de contacten met de kinderen en kleinkinderen. Dat naast de tijd die je in het raadswerk moet stoppen, maakt dat je soms het gevoel hebt dat de dagen te kort duren. Dat is trouwens de klacht van vele gepensioneerden…