Bram Stam Liedjes en gedichten
Ook in zijn nieuwste boek, ‘BRAM STAM dichter bij WORTEL’, heeft Gerard zijn nieuwe liedteksten en voordrachten gepubliceerd.

Tijdens dit themacafé zal Gerard zowel gedichten voordragen als liedjes zingen. Gerard Wortel is theatermaker, dicteeschrijver, bizarre instrumentbouwer, entertainer, bard, ex-stadsdichter, taalknutselaar en zanger. Wortel gooit al zijn theaterervaring, zijn muzikale en theatrale creaties en al zijn levensliederlijke teksten in de strijd tegenover het publiek. Met zijn eigen Nederlandstalige liedjes, zichzelf begeleidend op gitaar, weet deze troubadour als geen ander zijn publiek te bespelen. Zijn teksten verhouden zich tussen scherts en gevoeligheid, tussen lichtzinnigheid en diepte, tussen lichte spot en hartstochtelijk mededogen en tussen absurditeit en aandoenlijke ingetogenheid. Zoals het een wortel betaamt gaat Gerard ook nog de diepte in. En dat met teksten die ‘er toe doen’, met een grote taaldichtheid en een zodanige snelheid, dat er voor de gemiddelde luisteraar bijna geen ruimte overblijft voor enige ontlading. Ben je nog maar net bekomen van zijn liedje over zijn angst in de supermarkt, in één adem moet je alweer aanhoren hoe hij als veganist zijn nieuwe aortaklep van een varken beschrijft, waarna hij direct zijn liefde voor de teckel bezingt. Wortel hekelt, ontroert, laat je ouderwets lachen, meezingen en applaudisseren.

Datum: 18 januari, 10.00 – 12.00 uur

Gedichtendag
Thuis dat rijmt, rapt, dicht, zingt, swingt, spreekt en beat
Gedichtendag 2024, donderdagavond 25 januari, wordt een poëziefeest
in het Huis van Eemnes.

De bibliotheek Gooi+ is erin geslaagd om in samenwerking met het Dorpsdichtersgilde Eemnes een prachtig poëzieprogramma samen te stellen. Het poëziegezelschap De Alpejagers brengt de romantische dichter Slauerhoff – de dichter die zich nergens thuis voelde – tot leven met muziek, toneel en gedichten. De jonge rapper Timo Koning, winnaar van Eemnes Got Talent 2022, laat horen dat rap en beat zingt en swingt. De dorpsdichters Aleida van Dij, Rob Nap en Gerard Beentjes, sinds begin september vorig jaar het Dorpsdichtersgilde Eemnes, komen met hun eigen wijze Eemnesser dorpsgedichten.

Datum: 25 januari, 20.00 – 23.00 uur

Expositie Helena Jordaan
Er is weer een nieuwe expositie in de bibliotheek in het Huis van Eemnes, ditmaal door Helena Jordaan.

Vanaf haar vroege kinderjaren was Helena gefascineerd door tekenen en schilderen. Deze passie heeft haar geleid via boeiende, creatieve paden waaronder werk bij de gerenommeerde Koninklijke Tichelaar keramiek-fabriek in Makkum en betrokkenheid bij de Delftsblauwe souvenirindustrie. Het heeft ook geleid tot de aanschaf van een pottenbakkersoven waarmee zij enkele tegeltableaus heeft gemaakt. Helena gebruikt acryl- en olieverf om in detail de pracht van de natuur en iets van de intrigerende geschiedenis van kostuums vast te leggen. Je bent van harte uitgenodigd om deze artistieke reis te komen verkennen tot 2 februari 2024.