Vanaf 2022 ben ik vrijwilliger bij Versa Welzijn om inwoners van Eemnes te bezoeken die in het lopende jaar 80 jaar worden. Ik heb veel vrijwilligers werk in Eemnes gedaan en zat even in een pauze periode. Ik was net dertien jaar voorganger geweest bij uitvaarten in de RK parochie en heb dat als een zeer waardevolle periode ervaren. Medeparochianen helpen en begeleiden bij het afscheid van hun dierbaren. Het was bijzonder en dankbaar werk.
Ongeveer 45 jaar geleden werd ik aangesproken door een vrouw die mij vroeg of ik ouderen wilde bezoeken. Zij vertelde mij dat dat heel mooi en fijn is om te doen, Ik begreep er helemaal niets van, ik was jong, net papa en dan denk je niet aan ouderen. Toen was 65 al oud en voor mij erg oud. Nu ben ik zelf ouder en begrijp ik waarom en wat die vrouw destijds bedoelde en mij gevraagd had. Een zoekertje in de Laardercourant de Bel bracht mij in contact met Versa Welzijn en een paar maanden later begonnen mijn bezoeken aan de de net 80 jaar geworden mede-inwoners in Eemnes.
De bezoeken zijn door de Gemeente Eemnes aangevraagd via Versa om te weten wat er onder deze doelgroep leeft. Nou deze doelgroep heeft wel wat wensen voor verbetering en of aanpassing in Eemnes! Het eerste jaar 2022 mocht ik 61 personen bezoeken en in 2023 zelfs 87 personen. Er is een wereld voor mij open gegaan. Alle bezoeken zijn fijn en leveren op een mooie manier gesprekken op. De informatie die ik mag geven wordt zeer gewaardeerd en de reacties doen mij goed. Ik heb voor menig bezoek wat mogen uitzoeken of helpen bij problemen met de overheid en of zorg. Alle gesprekken zijn vertrouwelijk net als de geboden hulp en ruggespraak met de professionals van Versa Welzijn. Het is mij opgevallen dat er wel zich jong voelende en oudere mensen zijn van 80 jaar. Er zijn er die denken dat ze over een hekje kunnen springen en anderen lopen liever 500 m om. Ik begrijp dat er zo ongeveer 3% mensen die mijn uitnodiging kregen om hen te bezoeken afslaan, omdat ze alles al voor elkaar hebben. Wel hoop ik dat de mensen die ik niet hoefde te bezoeken vrienden hebben die ik heb bezocht zodat ze toch te horen krijgen dat een bezoek nuttig is geweest.
In 2024 zullen er weer veel mensen in Eemnes 80 jaar worden, ik hoop hen dan ook te mogen bezoeken. Alle 80 jarigen van de afgelopen twee jaar, ik ben zeer dankbaar u te hebben ontmoet. Het was oprecht fijn bij u te zijn.
Ik wens u allen een goed en gezond 2024 samen met uw dierbaren.

Jan-Willem Hillebrandt