Het Dikke Torentje achteraan de Wakkerendijk is van oorsprong een katholieke kerk. Sinds het begin van de 16e eeuw is Nederland overwegend katholiek. Er is nog geen scheiding tussen kerk en staat, dus beslissingen werden genomen met de Bijbel in de hand. Maar er waren ook mensen die kritiek hebben op het katholieke geloof en liever een andere vorm van het christendom aanhangen, de protestanten. Dat heeft na de beeldenstorm in 1566 uiteindelijk rond 1700 geleid tot grote hervormingen in ons land en in Eemnes tot de overgang van genoemde katholieke kerk naar de protestanten.

Daar waar de katholieken hun kerken met beelden sierden, deden de protestanten dat niet. Zij hadden hiertegen grote afkeer en beschouwden dat als beeldenverering en godslastering. Volgens de verhalen heeft dat toen geleid tot verwijdering van een Mariabeeld uit de kerk dat vervolgens is gedumpt in een sloot naast de kerk. Hoe dat precies is gegaan is onbekend. Uit een artikel uit 1928 kan worden opgemaakt dat een buurtbewoner van de kerk, de heer Stalenhoef, het beeld meer dan 100 jaar geleden uit de sloot heeft gehaald, van modder en vuil heeft ontdaan en op een ereplaats in de woning heeft neergezet.

Over het beeld zelf werd het volgende opgemerkt: “Het beeld is zeer fijn besneden en gemaakt uit een stuk eikenhout van een halve meter en is hol. De gezichten, vooral dat van de Moeder en Kind is zo fris, alsof gisteren pas het penseel er overheen is gegaan. Een der kunstzinnige heren uit de bekende familie Brom te Utrecht, heeft jaren geleden de familie Stalenhoef een bezoek gebracht om het beeld te zien. Bij benadering wist deze kunstkenner niet te zeggen wie de maker is geweest en ook niet in welk jaar hij dit beeld kan hebben vervaardigd.”

Verder staat in het artikel dat iedereen die het zeer mooie Mariabeeld zou willen zien te allen tijde bij de familie Stalenhoef mag aankloppen. “De mensen zijn meestal thuis, zodat men nooit tevergeefs een reis naar de gastvrije woning zal hebben”. Waar de familie toen woonde vertelt het verhaal helaas niet. Bezichtiging blijkt inmiddels, na bijna 100 jaar, niet meer mogelijk. Onduidelijk is waar het beeld is gebleven en daarmee helaas al lange tijd niet meer te bewonderen. Het zou toch mooi zijn wanneer het beeld weer terug in de RK kerk in onze gemeente kan komen – daar waar het feitelijk thuis hoort- en voor iedereen te zien zou zijn..? Wie weet meer over het beeld? Wij horen het graag!

Nieuwsgierig naar meer historie van onze mooie gemeente? Word lid! We zoeken ook vrijwilligers dus meld je aan! Voor info zie: historischekringeemnes.nl